neodoljiva

Bez nje praznična trpeza ne može da prođe: Starinski recept za VASINU TORTU koju obožavaju svi od 2 do 102 godine

0

Ako želite da za praznike obradujete ukućane simfonijom najlepših ukusa ovo je torta za vas 

RECEPT ZA NAJLEPŠU VASINU TORTU
RECEPT ZA NAJLEPŠU VASINU TORTU foto: Instagram / sunday_foodz

Blizi se Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Domaćice već polako razmišljaju kako će izgledati njihova praznična trpeza, a obavezan deo osim slanih pikanterija su i slatkiši.

 

Kraljica među njima definitivno je Vasina torta, ukusna poslastica koja je nastala pre mnogo godina i koja je do danas zadržala svoje visoko mesto na tronu najlepših domaćih slatkih pikanterija.

 

Ako ste vešte u kuhinji i želite da ukućanima učinite zadovoljstvo da uživaju u simfoniji najlepših ukusa prionite na posao, pred vama je recept koji će postati jedan od vaših omiljenih.

Potrebno je za koru:

 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • kašika prezli
  • 100 g mlevenih oraha

 

Za fil:

 

  • 1 dl mleka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 9 kašika šećera
  • 3 štangle čokolade
  • pomorandža
  • 5 jaja
  • 150 g rastopljenog putera
  •  
RECEPT ZA STARINSKU VASINU TORTU
RECEPT ZA STARINSKU VASINU TORTU foto: Instagram

Priprema:

 

Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

 

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

 

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.

 

Bonus video:

Piletina koja budi sva čula 

 

makonda-tracker