Najlepši spoj kremastog čokoladnog fila i malina: Originalni recept za BARON TORTU koja se topi pod nepcima

0

Ukoliko volite kremaste poslastice ovaj recept je idealan za vas 

NAJKREMASTIJA BARON TORTA SA MALINAMA
NAJKREMASTIJA BARON TORTA SA MALINAMA foto: Shutterstock / Fotologija

Zamislite najsavršeniji spoj čokolade i pomalo kiselkastih malina. Upravo taj ukus je nešto što Baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih.

 

Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac. Svaki novi zalogaj predstavlja rapsodiju najlepših ukusa, a na vama je da se prepustite uživanju.

 

Ako želite da svoje poslastičarasko umeće pretvorite u magiju koja nestaje sa tanjira dok kažeš "keks" pogledajte kako da napravite ovaj slatkiš i uživajte. 

 

Sastojci koru (peku se 4 kore):

 

  • 4 belanceta
  • 100 g šećera
  • 80 g mlevenih oraha
  • 20 g (2 kašike) kakao praha
  • Sastojci za čokoladni krem:
  • 16 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 50 g kakao praha
  • 40 g pudinga sa ukusom čokolade
  • 5 dl mleka
  • 250 g čokolade
  • 250 g putera sobne temperature

 

Sastojci za fil sa malinama:

 

  • 500 g smrznutih malina
  • 200 g šećera
  • 3 dl vode
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanilina

 

Glazura:

 

  • 200 g čokolade
  • 5 kašika ulja

 

RECEPT ZA BARON TORTU KOJA SE TOPI U USTIMA
RECEPT ZA BARON TORTU KOJA SE TOPI U USTIMA foto: Shutterstock / Fotologija

Kore:

 

Pensato umutiti belanca, pa im dodati šećer i mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka. U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.

 

U pleh (20*30 cm) sipati smesu i peći koru oko 20 minuta na 180 stepeni.

 

Čokoladni fil:

 

Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.

Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri. U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.

Krem ohladiti na sobnoj temperaturi. Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).

Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.

 

Fil sa malinama:

 

Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri. Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.

Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.

 

Redosled ređanja: kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.

 

Nakon nekoliko sati što odstoji u frižideru staviti odozgo glazuru od čokolade i dekorisati po želji.

 

Bonus video:

Savršen recept za gulaš 

 

makonda-tracker