mlada, a veoma perspektiva

Rođena je u Boru, otac joj je umetnik, majka novinarka: Biografija Teya Dore je vrlo zanimljiva, ovo o njoj niste znali

0

Iako veoma mlada može da se pohvali impresivnim obrazovanjem

 

BIOGRAFIJA TEYA DORE JE IMPRESIVNA
BIOGRAFIJA TEYA DORE JE IMPRESIVNA foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Popularna pevačica i kompozitorka Teya Dora, večeras će predstavljati našu zemlju na čuvenom muzičkom takmičenju Pesma Evrovizije i sve oči javnosti uprte su u lepu mladu ženu koja peva pesmu "Ramonda".

 

Iako je veoma mlada Teya Dora je uspela da ubedi domaću publiku i žiri da je baš ona ta koja je zaslužila da ode u Malme i tamo se bori za pobedu na ovom sjajnom muzičkom takmićenju.

 

Domaća publika je svim srcem uz našu predstavnicu. Teya Dora je devojka koja je veoma mlada, ali može da se pohvali veoma impresivnom biografijom.

Pravo ime Teya Dore je Teodora Pavlovska. Rođena je u Boru 1. maja 1992. godine. Majka joj je poznata novinarka i dizajnerka Jasna Jojić, a otac joj je slikar i grafički dizajner Dragan Pavlovski Gandre, koji je preminuo 2021. godine.

 

Još kao mala Teodora je pokazala sklonost ka muzici, zbog čega su se njeni roditelji odlučili da je školuju u tom pravcu. Uporedo sa srednjom školom pohađala u Beogradu i Muzičku školu "Dr Vojislav Vučković", a po njenim pesmama pogađate - na Odseku za klavir.

 

Kada je završila srednju školu upisala je Muzički koledž Berkli u Bostonu, a potom je u Americi studirala pevanje, i to u generaciji s poznatim kantautorom Čarlijem Putom.

 

TEYA DORA IMA IZUZETNO MUZIČKO OBRAZOVANJE
TEYA DORA IMA IZUZETNO MUZIČKO OBRAZOVANJE foto: nearchos / SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

Još tada je znala šta želi, a jednom prilikom je i govorila o tome kako ona shvata život. 

 

- Naučila sam da je, pored sveg znanja koje možeš da imaš, ipak najbitnije da izgradiš nešto posebno i da nekad to kako te je neko naučio jer tako piše u udžbeniku nije baš tvoja istina. I da, ako hoćeš da se baviš ovim poslom, ne postoji savršeno, prosto moraš da nađeš svoj način i svoj stil. Takođe, naučila sam da, pored profesora koji te uče, možda i više možeš da naučiš od ljudi oko tebe, kolega, studenata...

 

Teya je pevala prateće vokale popularnim muzičarima u Americi.  Kada se vratila u Srbiju, počala je da sarađuje sa poznatim muzičarima, a pažnju domaće publike privukla je nakon što je za našu poznatu pevačicu napisala pesmu "Nema limita".

 

 

Od tog trenutka nizale su se pesme koje su postajale hitovi, a retko ko zna da je za Natašu Bekvalac napisala pesmu "Dođi mami". Zatim su stigli i hitovi "Jasno mi je" koju je otpevala Zoi i mnoge druge.

 

Ipak, 2019. godine odlučuje da se posveti solo karijeri, pa snima singlove "Da na meni je", a potom i "Oluje", "Ulice", "U ilegali"... Iako su sve pesme dobro prihvaćene kod domaće publike, ubedljivo najveći uspeh donela joj je pesma "Džanum" iz 2023, snimljenu za potrebe serije "Južni vetar: Na granici".

 

Jednom prilikom ona je ispričala i kako je došla na ideju da joj umetničko ime bude Teya Dora. 

 

- Kada sam studirala na Berkli koledžu u Americi, ljudima tamo je bilo teško da izgovore Tea, svi su me zvali Teja, a onda Teodora je bilo Tejadora, tako je došlo do tog nadimka, ja sam ga posle razdvojila da bude Teja Dora i tako... Spontano se desilo - piše Kurir.

 

 

I dok su se Teodorini roditeljiamaterski bavili muzikom, ona danas svira klavir, pevala prateće vokale za pevače nagrađene Gremijem i što je najvažnije u ovom trenutku, bori se da dovede Evroviziju u Srbiju.

 

- Imala sam fenomenalno iskustvo na koledžu. Pevala sam prateće vokale za Saidu Geret, tribjut koncert Kvinsi Džonsu, veliko iskustvo, ponosna na ceo period - ispričala je i obećala spektakl u Malmeu na sceni Evrovizije.

 

- Uzbuđena sam, jedva čekam da krenemo sa pripremama. Imam prelepe ideje kao da nastup pretvorimo u spektakl. Želim da Srbiju da predstavimo u najlepšem mogućem svetlu - rekla je Teya Dora.

 

Bonus video:

Teya Dora pred samo finale Evrovizije 2024.

 

 

makonda-tracker