obratite pažnju

Iznenadiće vas koliko su sitnice važne: 4 stvari koje treba da radite ako sumnjate na povišen OČNI PRITISAK

0

Pogledajte šta bi bilo korisno da promenite u svojoj svakodnevici ukoliko imate očnu hipertenziju ili povišen rizik za nju

Mnogo faktora utiče na zdravlje oka i očni pritisak
Mnogo faktora utiče na zdravlje oka i očni pritisakfoto: air009, Shutterstock

Dobro nam je poznato da je visok krvni pritisak povezan za zdravljem srca, a sličan je slučaj i s očnim pritiskom – on utiče na stanje naših očiju i vid.


Na primer, povišen očni pritisak može da poveća rizik od nastanka stanja kao što je glaukom.


Očni pritisak, odnosno okularna hipertenzija, predstavlja intraokularni pritisak koji može da pogodi jedno ili oba oka. Normalnim se smatraju vrednosti između 11 i 21 mmHg, a kaže se da je on povišen ako je stalno iznad 21 mmHg.


Očna hipertenzija može da izazove oštećenje optičkog nerva, pa je veoma važno da se obratite lekaru ukoliko sumnjate na ovo stanje i pažljivo pratite njegove savete.

Od pomoći vam mogu biti i sledeći saveti.


Zdrava, uravnotežena ishrana


Postoji mnogo naučnih dokaza koji podržavaju vezu između zdrave ishrane i životnog stila sa zdravim organizmom, a ni naše oči se ne razlikuju od ostatka tela – potrebni su im vitamini C, E i A, cink, bakar, selen i druge hranljice materije.

 

Mnogo faktora utiče na zdravlje oka i očni pritisak
Mnogo faktora utiče na zdravlje oka i očni pritisakfoto: marinafrost/Shutterstock

Pažljivo vežbanje


Važno je da ostanete aktivni, ali ako ste pod povećanim rizikom od visokog očnog pritiska, neke vežbe vam mogu povećati taj rizik. Zato sa svojim oftalmolog porazgovarajte o tome koliko smete da se naprežete i budite na oprezu.


Smanjite unos kofeina


Istraživanja su pokazala da prekomeran kofein može da poveća očni pritisak, što je posebno problem kod ljudi koji imaju glaukom. Zbog toga ga konzumirajte umereno ili, ako vaš lekar smatra da je potrebno, potpuno izbacite.

 

Očni pritisak se smatra povišenim ako je stalno iznad 21 mmHg.
Očni pritisak se smatra povišenim ako je stalno iznad 21 mmHg. foto: sruilk/Shutterstock

Redovno posećujte lekara


Najvažnija stvar koju možete da uradite za zdravlje svojih očiju jeste da redovno odlazite na pregled kod oftalmologa i pratite pažljivo njegove preporuke i savete. Ukoliko smatra da je potrebno, koristite redovno i pravilno svu propisanu terapiju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker